Што е hygge – хиге ?

 Хиге е благосостојба која се поврзува со Данскиот начин на живот. Долго време се истражувало што е тоа што ги прави луѓето во Данска најспокојни и покрај лошите временски услови и високите даноци. 

Институтот за среќа, чие седиште е токму во Данска доаѓа до заклучок дека главната причина за хиге е светлината. Секој простор во Данска е внимателно осветлен со нежни тонови на светлина. И, според нив токму таа светлина ( која не смее да е со висок интензитет ) придонесува луѓето да можат да се опуштат и да влезат во хиге.

Како до хиге ?

Лесно. Исполнете го просторот без оглед дали е тоа Вашиот дом или Вашата канцеларија со смирувачка светлина. Поставете лед профили секаде каде што поминувате подолго време. Во кујната, во дневната, во спалната. 

Поставете ги и во гардероберот. Најголем стрест доживуваме кога во брзање треба да избереме парче облека. И, токму лед профилот може да има смирувачко дејство кое ќе не внесе во хиге и ќе ни го олесни денот.

Вреди да се проба.